Soluție pentru încălzirea locuințelor cu ajutorul unui ”combustibil” mai accesibil ca preț. Bogdan Costache, un tânăr fermier din Găești, județul Dâmbovița, a decis ca în locul lemnelor de foc – la care metrul cub a ajuns la un preț record în această iarnă, să alimenteze centrala casei cu porumb.
Încălzirea casei cu porumb în amestec cu peleți a fost o soluție la care fermierul a apelat pentru a reduce cheltuielile de peste iarnă. Cu o recoltă bună de cereale în 2017, nu puțini agricultori s-au arătat interesați de detalii suplimentare după ce Bogdan Costache a postat pe Facebook imagini cu centrala pe care o utilizează și în care arde și boabe de porumb.
”Dacă lemnele sunt scumpe, ardem porumb, a fost și e încă ieftin. Costă 600 lei tona de peleți și 500 lei tona de porumb și ard o lună jumătate lejer”, a dat explicații tânărul fermier celor interesați la postarea sa publicată pe grupul destinat producătorilor agricoli – Agricultura Românească.
Nu doar tânărul fermier a apelat la porumb din ferma proprie pentru încălzirea casei peste iarnă. Alți fermieri au venit cu informații privind folosirea știuleților pentru alimentarea centralelor termice.
”Și noi la centrală băgăm știuleți combinați cu câteva lemne. Pentru că o tonă de lemne e mai scumpă decât o tonă de porumb,ne-am conformat”, a spus Mihaela Drăghici din Brăila.
Pentru eficiența soluției de încălzire cu porumb, fermierul Bogdan Costache folosește o centrală cu aprindere electronică. Prețul centralei termice a fost de 5.000 de euro, fără costul sistemului de calorifere.
Pentru a încălzi o suprafață de 130 de metri pătrați, agricultorul arată că într-un interval de 42 de ore a ars trei saci de peleți de 15 kilograme fiecare și porumb trei găleți de 15 litri, în amestec.
Fermierii au apelat la încălzirea cu știuleți de porumb și chiar boabe de porumb după ce, anul acesta, lemnul de foc a cunoscut o scumpire fără precedent. Dacă anul trecut, criza lemnului de foc a afectat puternic mii de comunități locale din România, anul acesta situația este mult mai gravă. Criza artificială de resursă lemnoasă din România a declanșat haosul în piata lemnului de foc.
Ca rezultat al modificării Codului Silvic în 2017, volumul de masă lemnoasă oferit la licitațiile principale de către RNP – Romsilva a scăzut cu 30%. Efectul imediat al reducerii ofertei s-a văzut în prețurile de adjudecare din ultima perioadă, care produc efecte și în 2018: de la 185 lei/mc în medie în 2017, prețurile medii de adjudecare au sărit la 250-300 lei/mc pentru 2018 la licitațiile organizate de Romsilva.
Sursa: agrointel.ro
CITESTE SI: Spune adio facturilor duble la încălzire în sezonul rece. Vecina mea mi-a spus câteva trucuri care m-au ajutat să fac economie și să nu mai cheltui o avere la energia termică!
Nu este nevoie să cheltui o avere ca să te simți confortabil în propria casă. Poți să faci economie la iarnă dacă vei ține cont de câteva trucuri foarte simple.
Ca să nu ai facturi usturătoare la energia termică în sezonul rece trebuie ştii câteva reguli elementare care ţin de eficienţa termică a unei clădiri.
Trucuri care te vor ajura să faci economie:
1. Poţi creşte temperatura din cameră cu cel puţin trei grade dacă lipeşti în spatele caloriferului, pe perete, o folie de aluminiu mai mare decât radiatorul. Căldura generată de acesta nu se va mai pierde în exterior prin perete.
2. Dacă nu aveţi geamuri care izolează bine şi aveţi încă geamuri de lemn, asiguraţi-vă că nu aveţi pe acolo pierderi de căldură. Lipiţi sticla de rama de lemn cu silicon şi lipiţi fâştii speciale de cauciuc pe marginea ramei de lemn pentru izolare.
3. Şi în cazurile geamurilor termopan asiguraţi-vă că garniturile de cauciuc sunt în stare bună şi izolează eficient. În cazul în care acestea sunt învechite, schimbaţi-le. Veţi cheltui ceva dar veţi amortiza rapid chletuiala. De asemenea, verificaţi ca feroneria să fie setată la regimul corect.
4. Puneţi pe pervaz sau pragurile de la camerele unde circulaţi mai puţin perne de burete. Le puteţi confecţiona singuri sau le puteţi achiziţiona din magazin. Perna va împiedica aerul rece să circule prin spaţiul dintre uşă şi pardoseală.
5. Aţi gătit în cuptor? După ce aţi terminat, lăsaţi cuptorul deschis pentru a intra căldura în încăpere.
7. Nu staţi cu perdelele trase atunci când este o zi însorită. Lăsaţi razele soarelui să intre în încăpere şi vă veţi bucura de un confort termic sporit.
8. Nu obturaţi caloriferele cu obiecte de mobilier. Acestea vor bloca răspândirea căldurii în încăpere.
9. Chiar dacă sunteţi adepţii minimalismului şi preferaţi o pardoseală goală, în perioada rece folosiţi un covor mare, pufos. Veţi avea instant câteva grade în plus în casă.
10. Puteţi încălzi casa şi cu aburul de la duş. Lăsaţi uşile deschise după ce aţi terminat duşul şi căldura degajată de apă va pătrunde în casă.
Cu siguranţă cel puţin unul dintre trucurile prezentate vă va ajuta să economisiţi bani la factura pentru căldură şi să vă sporiţi căldura în locuinţă.
Dacă ți-a plăcut articolul, nu uita să îl DISTRIBUI și pentru PRIETENII tăi!
sursa: landia.ro