Cum să readuci la viață o cabană veche şi dărăpânată? Simplu. Proprietarii acestei case au plantat atât de multe flori în curtea din jur încât totul pare un pastel plin cu muşcate. Ar fi mult prea uşor, nu? Ei bine, clădirea construită undeva în jurul anului 1690 a avut nevoie de reparaţii serioase. Şi, fiind vorba de un monument istoric, de foarte multe aprobări. Adevărul e că trebuie să ai mult curaj să te înhami la o astfel de muncă. Dar proprietara şi soţul ei şi-au luat inima în dinţi şi au acceptat provocarea. Se mutaseră de ceva timp în Surrey, Marea Britanie, la invitaţia unor prieteni de familie. După trei ani în care au stat cu chirie au decis să cumpere acolo o casă.
Au văzut pentru prima dată cabana în luna februarie şi chiar dacă era goală şi rece, li s-a părut că are potenţial. Ce-i drept era nevoie de un acoperiș nou, de refacerea coșurilor, dar şi a reţelei electrice şi a instalaţiilor. Volumul de muncă i-a înspăimântat şi, înainte de a se apuca de treabă au consultat un ofiţer specilizat în conservarea monumentelor istorice. „Ne-a dat o mulţime de sfaturi şi ne-a încurajat, iar în luna iunie eram mutaţi şi am început lucrările de renovare”.
Munca la casă a continuat treptat până la Crăciunul lui 2013, când un viscol a distrus acoperişul. Acesta trebuia înlocuit în totalitate, aşa că proprietarii nu au avut încotro şi s-au mutat cu chirie pentru alte şase luni. Odată acoperişul înlocuit au putut să înceapă lucrările la reţeaua electrică şi ţevărie.
Grinzile din lemn negre au fost recondiţionate şi aduse la culoarea lor naturală, iar pereţii curăţaţi. Una dintre regulile esenţiale în procesul de reconstrucție a fost ca varul să fie folosit peste tot în casă, astfel încât zidurile să poată respira. Bucătăria a fost, de asemenea, reamenajată şi au apărut băi noi, în timp ce podelele de ardezie au fost înlăturate, fiind înlocuite cu plăci de teracotă similare.
Când a venit timpul redecorării, proprietara a ştiut exact ce doreşte. Interiorul trebuia să reflecte întocmai stilul casei. Cei doi soţi adoră atmosfera rustică şi au decorat încăperile cu ţesături minunate, în timp ce nuanţele alese au fost cele neutre.
Aragazul multifuncţional se încadreză perfect în această bucătărie rustică, între două dulapuri, care punctează nu doar la capitolul estetic, ci şi ca utilitate.
Ies în evidenţă şi scaunele vintage, vopsite în culori diferite. Foarte ingenios s-a dovedit felul în care proprietarii au reuşit să creeze spaţii de depozitare în bucătărie, integrând perfect corpurile de mobilier, atât din punct de vedere al nuanţelor folosite, cât şi a formelor alese. În ceea ce priveşte podeaua, finisajul ușor lustruit este alegerea perfectă pentru o bucătărie de țară, idee care nu se va demoda niciodată.
Spălătoria este câteodată locul perfect pentru a experimenta în designul interior, dacă nu ai suficientă încredere să încerci acest lucru într-o cameră mai mare. Aici, o chiuvetă de cupru adaugă factorul ”wow” în această cameră de țară drăguță.
Dormitorul pentru oaspeţi i-a făcut de multe ori pe prietenii şi membrii familiei să se simtă bineveniţi, chiar dacă sunt departe de casă. Mobilierul este în aceeaşi linie cu restul casei, amintind celor care îi trec pragul de personalitatea şi gusturile proprietarilor. Plapuma vintage şi mobilierul vopsit adaugă un plus de şarm acestui dormitor elegant.
4