Iată cum salvăm pomii afectați de înghețurile târzii! Secretele tăierilor și lucrărilor utile care trebuie efectuate neapărat în această perioadă:

Cum salvăm pomii afectați de înghețurile târzii – tăieri și lucrări utile care pot fi efectuate în această perioadă pentru a nu pierde producția de fructe, sfaturi esențiale pentru pomicultori! Temperaturile scăzute din ultimele zile au afectat grav unele specii pomicole în ciuda eforturilor fermierilor care au protejat livada prin ce metode au știut. Dacă totuși pomii au fost afectați de ger trebuie să stiți că aceștia mai pot fi salvați prin unele tăieri!

Dacă livada a fost lovită de ger iar ați constatat că mugurii sau ramurile au degerat, pe trunchi au apărut crăpături sau răni, se fac se fac intervenții diferite în funcție de amploarea pagubelor.

Pierderile de muguri de rod prin îngheț se determină prin efectuarea unei secțiuni în mugure și se observă țesuturile înnegrite. În funcție de numărul de muguri afectați se calculează procentul de pierderi și se normează intensitatea tăierilor de fructificare din acel an. Chiar dacă pierderile de muguri prin îngheț ating 50 – 60 %, nu există riscul pierderii totale a recoltei din acel an dacă pomii sunt bine îngrijiți (hrană+apă+lumină) în perioada de vegetație. În astfel de situații tăierile de normare se fac dupa înflorit și legarea fructelor când se vede clar numărul de fructe.

Ce se întâmplă cu ramurile degerate

În cazul degerării ramurilor, care se identifică prin brunificarea lemnului și a scoarței, se iau măsuri în funcție de gradul de afectare și vârsta pomilor. La pomii tineri, se elimină partea afectată de îngheț a ramurilor sau trunchiului până la țesutul sănătos și din creșterile ulterioare se va reface coroana.

În cazul în care gerul și oscilațiile mari de temperatură au afectat trunchiul pomilor și ramurile de schelet manifestându-se prin crăpături ale scoarței (mai ales la baza pomului) se iau următoarele măsuri: se dezinfectează rana cu soluție de piatră vânătă 5 % și se unge apoi rana cu mastic, ceară de altoit sau amestec de balegă cu lut pentru cicatrizare.

Atenție! Același tratament se aplică și pomilor roși de iepuri sau alte rozătoare. De reținut că acest tratament se aplică imediat ce ați constatat aceste pagube, cel târziu primavăra devreme înainte ca pomii să intre în vegetație.

Tratamentele pomilor în caz de grindină

Pentru zonele cu căderi de grindina frecvente unde pomii suferă vătămari pe ramuri (crăpături, răniri) și fructe (calitate depreciate) se fac tratamente imediate cu produse pe bază de cupru pentru cicatrizarea rănilor de pe ramuri iar pe fructe se împiedică pătrunderea unor ciuperci ca monilioza sau putregai.

CITESTE SI: Mi-am stropit pomii fructiferi din curte cu acest amestec minune și nu au mai fost atacați de boli! Trucul pe care trebuie să îl știi și să-l folosești și tu!

Cand m-am mutat acum cativa ani la tara, am vrut si eu ca tot gospodarul sa am in curte cativa pomi fructiferi.

Am cumparat puieti, i-am plantat, s-au prins, si initial toate au mers bine pana au inceput daunatorii…

Cum nu doream sa stropesc cu chimicale, am incercat multe metode care au esuat lamentabil.

Dupa ce am pierdut primii pomisori, am aflat de la un amic mai priceput despre o reteta care m-a amuzat initial si nu i-am dat mult credit, insa surpriza a fost uriasa.

Cum am procedat:

Dintr-un litru de lapte de vaca crud si 3 litri de apa pe care ii punem intr-o pompa de stropit de maxim 8 litri obtinem un lichid alburiu la care mai adaugam o lingura de aracet de tamplarie, pentru ca substanta sa adere mai bine pe ramuri si frunze!

Stropirea se poate face mai des decat in mod normal, fara grija ca veti face rau plantelor.

Avand in vedere sucesul obtinut am extins folosirea ei si la legume. Rezultatul a fost acelasi!

Daca nu ma credeti, incercati numai pe un pom sau pe un vrej de rosie si va veti convinge!

CITESTE SI: Iată câți pomi fructiferi „te costă” o casă! Singurul ORAȘ din România unde ești OBLIGAT să plantezi copaci dacă vrei să-ți CONSTRUIEȘTI o casă!

Orice localnic care solicită autorizaţie de construcţie să planteze copaci!

Asta au aprobat consilierii locali din oraşul braşovean Ghimbav, potrivit adevărul.ro.

Numărul de arbori reglementat este în funcţie de tipul şi dimensiunea clădirii ce urmează a fi construite.

Propunerea, denumită „Reconstrucţia Ecologică”, a venit de la cei doi consilieri locali ai Partidului Ecologist şi a fost votată în unaminitate în consiliul local. Decizia intră în vigoare la 1 aprilie.

Potrivit hotărârii de consiliu local, pentru fiecare casă construită se vor plantă trei pomi fructiferi.

Practic, orice persoană sau companie care vrea să construiască în Ghimbav trebuie să depună, în momentul în care solicită autorizaţia, un angajament că va plantă copaci. Plantările trebuie făcute în maxim şase luni de finalizarea construcţiilor.

Copacii pot fi plantaţi pe proprietatea privată care tocmai a fost construită sau pe domeniul public al localităţii în locurile indicate de autorităţile locale. Cei care aleg să planteze pe terenul public vor putea alege specii precum tei, salcâm, plop, fag, pin, stejar, mesteacăn, castan, platan, brad, gorun, pin sau alte plante ornamentale. La Primărie există specialişticare pot oferi consultanţă când va veni momentul plantărilor.

Potrivit hotărârii de consiliu local, pentru fiecare casă construită se vor plantă trei pomi fructiferi. În cazul blocurilor de locuinţe se vor plantă câte un pom fructifer şi un arbore pentru fiecare apartament. Companiile care construiesc hale de producţie trebuie să plateze câte un copac pentru fiecare 100 de metri pătraţi construiţi. Cine nu va plantă copacii riscă săfie amendat. Sancţiunea este de până la 1.000 de lei pentru persoanele fizice şi 3.000 de lei pentru persoanele juridice.

„Propunerea a venit de la cei doi consilieri locali de la Partidul Ecologist. A fost iniţiativa lor, dar am votat-o cu drag. Ghimbavul este o localitate industrială, putem să-i spunem de ses, care nu beneficiază de o pădure în apropiere şi un astfel de proiect este binevenit. Fiecare familie care îşi face o casă, fiecare dezvoltator care construieşte un bloc sau fiecare companie care ridică o hala de producţie va plantă şi un anumit număr de copaci. Prin acest proiect vrem puţin să compensăm partea industrială a oraşului. Eu cred că toţi care locuiesc saulucrează la Ghimbav vor un aer mai curat, vor să citească o carte la umbră. Cu toţii ne dorim un oraş mai verde unde copiii să se joace în natură şi nu în parcare printre maşini. Beneficiile acestui proiect se vor vedea în viitor“, ne-a declarat Ionel Fliundra, vice-primarul oraşului Ghimbav.