De ce este recomandat să gătim în vase din fontă. Cum se îngrijesc pentru a-și păstra calitățile

Vasele de fonta fara smalt sunt ideale si net superioare fata de orice vas de gatit, pentru ca nu intoxica preparatele, mancarea nu se lipeste de fund, daca este bine asezonata, iar daca sunt ingrijite cum trebuie tin o viata si pot fi lasate mostenire.

Cum se ingrijesc ca sa nu rugineasca

Aceste vase necesita o ingrijire detaliata chiar odata pe luna in primul an, uscare obligatorie pe aragaz imediat dupa folosire si spalare, pentru ca au porii foarte mici si, daca nu sunt uscate cum trebuie, apa ramane in ei si ruginesc, iar mancarea prinde un gust ciudat.

Asadar, daca le-ati spalat, uscati-le pe aragaz bine de tot.

Dupa uscarea completa, oala de fonta se da cu ulei si de baga la cuptor cu fundul in jos neaparat, timp de doua, trei ore.

Daca nu le-ati spalat, dati-le cu ulei peste tot bagati-le la cuptor, tot cu fundul in jos, ca sa se scurga uleiul in exces. Procedura se repeta odata pe luna in primul an sau odata la doua luni in anii urmatori.

Pentru cine nu sunt recomandate vasele de fonta

Sunt grele, dupa cum am vazut necesita o ingrijire meticuloasa in primul an si nu sunt recomandate pentru persoanele comode.

Persoanele comode renunta usor si se plang ca aceste vase sunt proaste, dar, de fapt, este vina lor ca nu si-au facut timp sa le ingrijeasca.

Vasele de fonta pot fi folosite atat pe aragaz, cat si in cuptor.

Ce se poate prepara in vasele de fonta

Pe plita de fonta pentru aragaz se pot coace vinete si ardei, in oale se fac supe, se fierb cartofi, se prepara mancaruri scazute si tocanite din legume (mancare de fasole, linte, naut), se fierbe porumb.

Imediat dupa preparare si racire, mancarea nu se lasa in vase de fonta, pentru ca isi poate schimba culoarea.

Asadar, trebuie sa le tratam ca pe niste oale normale, ingrijindu-le periodic ca la carte, pentru a pastra acel strat protector impotriva ruginei.